Ieri, 24.08.2024 am mers să văd care e stadiul lucrărilor pe lotul Margina-Holdea, de pe A1. Popular, acest lot mai este cunoscut și sub denumirea „tunelul pentru urși”.
Zona tunelurilor
Pe această zonă încă nu este emisă autorizația de construire, fiind în curs de obținere. Soluția tehnică este modificată ca urmare a concluziilor studiului de mediu. Astfel, galeria nordică va avea un alt amplasament.
La capatul dinspre Holdea, se lucra la drumurile tehnologice:
Mai multe camioane erau parcate. În colțul dreapta sus se poate vedea parcat microbuzul care transportă muncitorii pe șantier.
De la Popas, am urmat drumul comunal către Holdea. Imediat, pot fi observate și drumurile tehnologice aferente șantierului. Acesta sunt chiar mai late și mai bune calitativ decât drumurile din comună. Sper ca acestea să poată fi folosite pe viitor de către localnici.
Apoi, de aici am urmat drumul comunal până la următoarea zonă în care se puteau vedea lucrări. Drumul este asflatat până după trecerea CF din Holdea:
Drumul spre Coșteiu de Sus
Cam la 500m după trecerea CF, drumul revine la piatră. Este practicabil și deocamdata destul de bine întreținut:
Drumul este frumos, se trece și prin păduri de fagi. La coborârea spre Coșteiu am fost alertat de un incendiu de vegetație mai măricel, provocat de localnicii care au dat foc la miriște. Afară erau 35 de grade și aerul extrem de uscat:
Lucrări la viaducte
Imediat după Coșteiu, UMB lucra la forarea piloților pentru viaducte (de aici până la Margina au autorizare de construire)
Lucrări la terasamente spre Margina
Între Coșteiu și Margina se luca la fundația autostrăzii. Aici va fi zonă de terasament, cu înălțimi între 3 și 11m:
Ca parte a fundației, se montau și drenurile pentru apa pluvială
Capatul spre Margina
Spre Margina, ceva mai multă lume. Din fericire (oarecum) și mai puțin praf.
Acest lot a fost reziliat anterior de către CNAIR și relicitat. O poveste veche și complicată generată de prostia fostului director, membru de vază a PSD-ului – celebrul Cuc. Și în urma căruia statul român a plătit daune de 250 mil de lei. Adică 50 milioane de euro.
Și cam așa a fost abandonat supratraversarea autostrăzii de către DC100, condamnând locuitorii din Coșteiu și Holdea la acces prin șantier către Margina.
În imaginea de mai jos este și o stație de bază, folosită de topometriști:
UMB a stocat o parte din utilaje pe corpul de autostradă existent, închis la ora actuală circulației publice. În dreapta imaginii se pot vedea mașinile de înșurubat ancorele pentru tunel.
În lateralul acestor utilaje se monta și stația de sortare a agregatelor, concasoarele și turnurile de mixare a materialelor:
Concluzii
Ca impresie generala, tot ceea ce pot sa zic e ca „et pur, si muove!”. Să nu uităm că la ora actuală, UMB a contractat lucrări mult peste capacitatea sa de mobilizare și de coordonare a resurselor din piață. Motiv pentru care o parte din șantiere au intrat în letargie.
Deși are o mobilizare bună pe șantierele de pe autostrada A7, sectorul Buzău-Focșani, pe toate celelalte șantiere se înregistrează întârzieri față de termenele contractuale.
Spor la treabă celor de la UMB! Poate pe viitor o să îi vedem în teren și pe partenerii lor din Bosnia!