Acest articol nu este publicitar. N-a plătit nimeni pentru el, n-am primit discount-uri pentru că o să scriu vreun articol. Pur și simplu e un review pentru un laptop cu potențial mare, într-o configurație pe care nu o să o vedem prea des.
Acum doi ani, plimbându-mă prin Severin Shopping Center, am achiziționat din magazinul Altex un laptop Lenovo – IdeaPad 5 Pro 16ACH6. Am prins laptopul la un preț aproape incredibil de bun pentru acea vreme – aproximativ 3500 de lei, cheltuiți pe un dispozitiv cu specificații peste medie:
- Ecran 16″, IPS 400 niți cu rezoluție WQ
- Procesor AMD Ryzen 5600H (6C/12T), cu placă video integrată AMD Radeon
- 16GB RAM DDR4 la 3200MHz
- SSD PCIe x4 (adică din ăla ultra mega rapid)
- Cameră Web cu IR & ToF, ceea ce permitea folosirea Windows Hello
- WiFi 6 ax, bluetooth 5.1
Acest laptop a funcționat aproape impecabil până pe la sfârșitul anului trecut. Ce s-a întâmplat mai exact atunci? Păi în primul rând Microsoft a trecut la o altă versiune de DirectX. Apoi, a început mass-rollout-ul de funcționalități AI. Capitol la care platforma AMD a avut de suferit grav. Atât de grav încât am ajuns ca în multe situații laptopul să devină inutilizabil (bricked).
Practic, oriunde erau urme de procesare neurală sau grafică mai dinamică, laptopul meu începea să rămână atât de uimit încât numai resetatul îl readucea la viață. Mai jos puteți vedea un mic material video ca să exemplific la ce se ajunsese… iar aici am prins doar o mică parte întrucât vorbim de un streaming simplu fără să rulez chestiuni complicate. La un 4K se bloca complet.
La ce folosesc eu laptopul?
Dincolo de rutina zilnică de navigat pe internet și consumat conținut media, folosesc laptopul pentru:
- Mult lucru în CAD. Îmi fac destul de multe piese în FreeCAD pe care apoi le scot la imprimanta 3D
- Editare foto/video. La fotografii lucrez cu imagini de peste 16MB, la video lucrez cu materiale brut HDR de cel puțin 1080p
- Administrare de infrastructură cloud
- Rulez multe mașini virtuale / containere pentru a testa produse și funcționalități noi din domeniul în care activez
- Am început să dezvolt asistenți AI, iar aici Ryzen-ul 5600H a cam început să-și arate limitarea de procesare. Orice durează imens de mult.
Ce opțiuni aveam pentru schimbarea laptopului
Înainte de upgrade m-am interesat temeinic să văd cum rezistă platformele AMD la eventuale schimbări majore de generații de software. Așa că m-am uitat pe tot neamul de forumuri să văd cum posesorii de procesoare AMD au rezistat transformărilor. Iar la modul general, rezultatul a fost unul singur: schimbarea procesorului.
Cum nu aș dori să fac schimbări de dispozitive chiar la fiecare doi ani, am zis să mă uit spre platforme mai stabile. Așa că la acest capitol nu au mai fost decât următoarele opțiuni:
- MacBook, pe chipset M2/M3.
- Platforma Intel. Și numai bine că am prins lansarea seriei Intel Core Ultra, care seamănă izbitor de mult cu arhitectura M2.
- Să stau și să aștept lansarea în piață a platformei X Elite de la Qualcom. Numai că aveam ceva de așteptat (vrăbiuțele spun că în România nu vom avea aceste produse mai devreme de luna Septembrie). Și nu pot aștepta atât de mult.
- Să fac trecerea completă la Android cu un Galaxy Tab 9 Ultra. Din păcate, multe aplicații necesare lipsesc de pe acest ecosistem (inclusiv mediile de dezvoltare a aplicațiilor).
Ce am luat în considerare pentru înlocuire?
Acum două săptămâni văzusem un Asus Zenbook care cu excepția RAM-ului corespundea cerințelor de mai sus. Era dotat cu un Ultra Core 155H (nu chiar mare diferența), dar se mișca foarte bine laptopul. Mult mai bine decât MacBook-ul Air de lângă el.
Întrucât era prima dată când interacționam cu un Intel Core Ultra, am început documentarea intensivă, pentru a vedea cu ce diferă de oferta tradițională i7/i9. Și mi-a plăcut mult. Motiv pentru care am început să urmăresc produse cu diverse configurații pe mai toate site-urile din România.
Despre ce înseamnă platforma Intel Core Ultra, aflați din clipul de mai jos:
Ce mai doream în plus, erau următoarele funcționalități:
- Un ecran de foarte bună calitate, măcar la un 80% percepție față de ecranul telefonului meu (Samsung Galaxy Z Fold 3). Adică 120Hz, glare, și minim 400 de niți ca să pot lucra și afară, nu doar în casă
- Boxe decente. Să nu te doară urechile dacă va trebui să am un call fără căști, la un moment dat (după 15 ani de purtat căști, acum le evit cu precădere)
- Minim 32GB de RAM de ultimă generație
- Microfoane decente să mă aud în conferințe.
- Să fie de 14”, nu mai mare. Portabilitatea primează.
- Și să nu substituie centrala termică…
Practic, doream un laptop care să îmi funcționeze exact ca telefonul. Cu software care nu-l am disponibil pe Android. Sincer, nu credeam că o să zic vreodată că vreu un laptop la fel de performant ca un telefon.
Setasem un buget de achiziții între 6000 și 7500 lei, astfel că am setat alertele de stoc și de schimbări de preț pe oriunde a fost posibil, ba mi-am mai făcut și două crawlere care să urmărească câteva produse chiar peste limita de buget (până pe la 9000 de lei)
Ce am cumpărat?
Iar acum câteva zile, hop că am prins în plasă o ofertă greu de refuzat… un laptop Lenovo IdeaPad Pro 5, de 14”, 32GB RAM, display bun și cu 185H. Practic, tot ce îmi doream la puțin peste 5000 de lei…

Instant intru pe pagina produsului, îl pun în coș, dau să configurez livrarea… hopa că nu se poate decât rezerva în showroom-ul Emag din Crângași. Chiar dacă Bucureștiul e la 180 km depărtare, n-a fost o problemă, întrucât oricum fac naveta destul de des la capitală.
Recunosc că în dimineața în care m-am pornit să ridic laptopul din showroom, am intrat pe pagina produsului să mă minunez de ce am prins… Când dau click pe produs, hop că s-a dus prețul cu 2700 de lei în sus… M-au cam trecut palpitațiile, dar am zis că, până la urma urmei, imposibil să nu fie prețul din rezervare. Totuși legea e lege și la noi bananii cresc numai în condiții speciale și limitate.

Am ajuns la showroom, am ridicat produsul, am plătit într-adevăr 5199,99 lei. De bucurie am mai luat și o asigurare pentru laptop la orice risc ar putea să apară din motive accidentale în următorul an (furt, lichide, deteriorare etc). Asigurare care a costat 230 de lei.
Atunci când sunteți întrebați dacă doriți extinderea garanției produsului, încercați mai întâi să vedeți dacă nu cumva e mai avantajos să vă asigurați produsul. Ca și cum ați face un CASCO pentru el.
Review de laptop…
Nu o să intru în comparații tehnice, pentru asta există destule materiale pe internet. Pentru mine, trecerea la un laptop de 14” este fantastică. Pur și simplu o dimensiune extrem de portabilă, la care încă poți vedea ecranul ok, fără să folosești o scalare de 200%. (eu unul țin la 150% scalarea).
Calitatea materialelor este una foarte bună. Nimic nu flexează, nimic nu sună aiurea. Tastatura este una Lenovo, deci foarte ergonomică și plăcută la utilizare. Trackpad-ul este unul mare (mai mare chiar decât la laptopul de 16”).


Ecranul se vede exact ca unul pe o tabletă de vârf, se vede bine chiar și în condiții de iluminat puternic. Că doar e OLED. Afișează la 120Hz, ceea ce înseamnă o fluiditate foarte mare în mișcare și inexistența pixelării la o schimbare mai drastică de culoare și luminozitate. Se vede impecabil și pe monitorul secundar, un Asus de 27” IPS de 400 niți care acum îl pot folosi rezoluție 4k pe 60Hz. Înainte stătea la o rezoluție mai mică ca să pot beneficia de 60Hz.


Totul se aude foarte bine pentru că acest laptop beneficiază de o placă de sunet pe 24 de biți. Camera Web este 1080p iar imaginea acesteia este foarte bună, asigurând o focalizare optimă și o claritate peste medie. O probă cu camera puteți vedea mai jos:
Clar, laptopul achiziționat este o îmbunătățire majoră în materie de performanță. Nici n-are sens să compar. Am rulat în paralel 4 stream-uri 4K la 60Hz de pe youtube fără absolut nici cel mai mic semn de stres. Copilot este aproape instant.
Lucrul departe de priză…

Este ușor de lucrat cu el și departe de priză. Într-un ritm destul de draconic de folosință, bateria te duce cam 4 ore. Probabil că dacă optimizezi consumul sau doar îl folosești pentru browser, te poate duce spre 10 ore cu lejeritate. Dar nu l-am luat ca să mă uit pe Netflix, ci să-l pun la muncă. Mai jos de exemplu este istoricul de energie, după o sesiune de lucru mai intensă :
- OneDrive a sincronizat fișiere cu o viteză medie de download de aproximativ 30Mb/s, pentru aproape 2 ore
- O oră jumătate de muncă CAD în FreeCAD
- 20 de minute de editare video, proiect la 1080p, brut 4K cu HDR de aproximativ 3GB, export de aproximativ 1GB
- Instalări de software și librării pentru activitatea mea curentă
- Folosit intens Copilot în această perioadă (dacă tot am buton dedicat :D)

Sunt fantastic de mulțumit de performanța lui. Sunt conștient că e un laptop de 14”, nu un desktop sau un rack cu câteva servere în el.
Recomand seria Ultra Core de la Intel?
Da. Cel puțin pentru următorii 2-3 ani. Chiar dacă mulți îi cântă prohodul iar pe unii pur și simplu nu-i poți scoate din cutiuța Apple, nu uitați că veți folosi un întreg ecosistem de aplicații, servicii și dispozitive, a căror integrare nu este chiar simplă.
Iar chiar dacă Apple investește masiv ca aceste integrări să fie cât mai eficiente, totul este într-un ecosistem extrem de limitat. Motiv pentru care orice soluție bazată pe Apple, va costa mult. Fantastic de mult. Ca să iau ceva similar ca performanță cu acest Lenovo, trebuia să cheltui minim 11000 lei. Adică dublu, strict pentru partea de laptop.

Cumva, oricât aș fugi de Microsoft, tot la el ajung, pentru că majoritatea software-urilor pe care le folosesc au suport mai întâi pentru Windows. Motiv pentru care încă nu pot face trecerea completă spre alte platforme (Linux / Mac / de ce nu chiar Android).
Alternativa ar fi platforma X Elite de la Qualcomm. Pe care mulți o laudă. Și care promite multe. Însă oricât de bine și-ar face treaba Qualcomm, acești trebuie să fie sprijiniți de editorii de software și producătorii de hardware pentru a ajunge la un nivel de integrare optim. Plus că, încă nu știm exact ce, când și la ce preț va ajunge pe piață.
Mai multe despre X Elite, poți afla din clipul de mai jos:
Ce ai vrea să afli despre acest laptop?
Dacă dorești să afli ceva suplimentar despre acest laptop, scrie mai jos în secțiunea de comentarii ce ai dori să afli. Poate în perioada viitoare o să îi fac o prezentare mai detaliată, dacă există interes.
Salut. Poti sa-mi spui daca ventilatoarele sunt zgomotoase? Ma refer la o utilizare normala, nu in high load. Am un lenovo mai vechi si pare ca decoleaza, ma gandesc sa nu iau iarasi teapa cu lenovo. Multumesc!
Chiar mi se par decente. Sa nu uitam totusi ca vorbim de un procesor destul de potent.
Am si alte laptopuri (workstations) de la lenovo si la alea intr-adevar, se aud foarte tare, dar si emana multa caldura.