Panel forumul de securitate cibernetica in energie

Pe 24-25 noiembrie la Cluj-Napoca, Forumul de securitate în energie, a reunit actori din sectorul public și privat abordând evoluțiile viitoare din domeniul securității în industria energiei și utilităților.

La acest eveniment am reprezentat Eviden în panelul „Provocări de securitate cibernetică astăzi și mâine”, moderat de Moise Guran.

Am subliniat provocarea unică a organizațiilor de a transforma securitatea cibernetică din departamente dedicate în încorporarea acestora în cultura organizațională. Securitatea cibernetică nu este doar un subiect de conformitate la rigorile legislative. Securitatea este așteptarea consumatorilor și a furnizorilor de a consuma și de a livra produse și servicii într-un mod predictibil și sigur. Pentru aceasta, organizațiile trebuie încă să #FacăLucrurileNecesare:

  • să adopte cele mai bune practici de securitate
  • să creeze o sinergie între obiectivele de afaceri și cele de securitate.
  • să dezvolte o cultură organizațională orientată spre siguranță. securitate și predictibilitate.

Pentru a înțelege mai bine nevoile de securitate, organizațiile ar trebui întotdeauna să #RămânăCurioase despre schimbările din industria și ecosistemul lor. Asta presupune evaluare continuă de noi soluții care să răspundă nevoilor și oportunităților lor.

Securitatea într-o organizație necesită o înțelegere profundă a infrastructurii și a proceselor organizației, dar mai ales a tendințelor din domeniul de activitate. De aceea este necesar un sprijin suplimentar din partea departamentelor de analiză extinsă a datelor, a expertizei în domeniul de activitate.

Panel 4 – Cybersecurity Challenges Today and Tomorrow

Ce ne pregătește viitorul?

Completând cunoștințele și expertiza, organizațiile din industria energiei trebuie să #ÎndrăzneascăSăÎncerce noi soluții. Să facă parte din co-inovare cu parteneri de încredere și start-up-uri.

De asemenea, acest lucru este important mai ales că atacatorii nu-și certifică metodele de atac. Astfel, capacitatea de pre-poziționare rapidă a undei organizații față de eventualele amenințări este critică. Deși #AI este o realitate iar capacitățile de procesare sunt nelimitate, să nu uităm că atacatorii beneficiază de aceleași capacități.

Mai mult, aceștia își cresc capabilitățile de a rămâne nedetectați în infrastructura unei organizații. Ceea ce le permite să învețe în profunzime organizația și procesele sale. Astfel, pot determina scenariile cu cel mai mare impact în a provoca daune printr-un eventual atac.

Împreună suntem mai siguri și mai puternici!

Securitatea nu este individuală, ci este rezultatul unei comunități cu valori și obiective comune. Prin urmare, pentru a aborda amenințările viitorului, este necesar să #CreștemÎmpreună.

Și pentru asta este necesară o mai bună partajare a informațiilor – inclusiv a datelor despre vulnerabilități. Inclusiv prin o mai mare integrare în cadrul comunităților de experți (interne sau externe) și creșterea transparenței. Secretomania unei organizații va fi inutilă atunci când va fi compromisă iar datele sale sunt scurse.

Lasă-mi un comentariu:

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.